Middelste foto: vlechtwerk van Adrianus Kundert, foto door Theodoor Adriaans.

Craftsklas

Crafts Council Nederland
Ontwikkeling en organisatie lesprogramma

Periode:  2019-2021

Les in ambachten en innovatie

De opdracht
Voor Craftsklas ontwikkel ik een serie lessenreeksen voor basisscholen.

Hierbij ben ik verantwoordelijk voor de structuur, het raamwerk en de invulling. Als vaste projectleider ben ik verantwoordelijk voor de organisatie, planning, budgetbeheer en een soepele samenwerking.

De lessenreeksen worden ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van ambacht en design, het Zuiderzeemuseum en drie basisscholen.

 

Aandachtsgebieden & invulling

Creatieve ambachten zoals vlechtwerk, breien, houtsnijden, decoratief schilderen, borduren en touwknopen. Met deze lessen gaan kinderen zelf dingen maken, uitproberen, experimenteren en ontwerpen.

Het lesmateriaal is zo ontwikkeld dat leerkrachten het in hun eigen lesprogramma kunnen integreren. Bovendien hoeft de leerkracht geen ervaring met het ambacht te hebben.

 

Doel

Het is belangrijk dat de eeuwenoude kennis en vaardigheden van traditionele ambachten niet verloren gaan.

Door basisschoolleerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met ambachten en in de lessen een koppeling te maken met design en innovatie, wordt deze kennis doorgegeven en worden de kinderen gestimuleerd om hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen.

 

Doelgroep

Basisschoolkinderen van 8 tot 12 jaar.

 

De opdrachtgever

Craftsklas is een lesprogramma over ambachten voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het lesmateriaal focust op het leren van vaardigheden en technieken met je hoofd, hart en handen.
Craftsklas is onderdeel van Crafts Council Nederland (CCNL), een platform dat bijdraagt aan de ontwikkeling van ambacht en de creatieve ambachtscultuur. Daarnaast is CCNL initiator van een grote en groeiende community van makers, musea, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid.

Naar de website van Crafts Council Nederland.

Terug