Foto: Mark Weemen

Gastdocent en leerkracht

Merel Nip Educatie
Freelance gastdocent en leerkracht
Periode: 2004-heden

Schakel mij in als programmamaker of gastdocent

Opdracht

Al vanaf 2004 ontwikkel en implementeer ik maatwerk lesprogramma’s voor scholen of culturele instellingen op het gebied van cultuuronderwijs.

Door mijn kennis en ervaring met cultuuronderwijs en als theatervormgever en beroepskunstenaar in de klas, weet ik wat voor scholen belangrijk is en kan ik daarnaast andere gastdocenten op waarde schatten. Vaak ontwikkel ik de lesprogramma’s rondom een bepaald thema of onderwerp waar de school op dat moment mee bezig is. Denk bijvoorbeeld aan iets met techniek, een lokaal evenement, een museumtentoonstelling, een voorstelling van een theatergroep, of thema’s als natuur, de middeleeuwen of het boerderijleven.

 

Aandachtsgebieden

Afhankelijk van hoe uitgebreid het lesprogramma moet zijn, geef ik hier zelf invulling aan of werk ik met een team van gastdocenten dat ik voor de gelegenheid samenstel. Ik heb zelf ruime ervaring met beeldend onderwijs, ambachten en lessen gekoppeld aan tentoonstellingen (erfgoed). Voor andere disciplines schakel ik gastdocenten in, bijvoorbeeld als het over muziek, dans, theater, creatief schrijven, techniek of fotografie gaat.

 

Invulling

Nadat ik samen met de opdrachtgever het gewenste doel, de doelgroep, de invulling en de duur hebben besproken ga ik aan de slag met een voorstel.
De invulling is een belangrijk onderdeel waarbij we nadenken over:

  • Het vak, bijvoorbeeld techniek, geschiedenis of beeldend onderwijs,

  • De vaardigheid, bijvoorbeeld schilderen of houtbewerken en

  • De discipline, bijvoorbeeld beeldend onderwijs, decor- en kostuumontwerp, muziek, dans, theater.

Na akkoord op het voorstel, maak ik een planning en werk ik de lessen uit. Ik geef de lessen zelf of maak een handleiding voor de (gast)docenten nadat ik de lessen heb getest. Voordat het lesprogramma van start gaat, organiseer ik een informatiebijeenkomst voor het schoolteam en/of voor de medewerkers van een culturele instelling,

 

Mijn toegevoegde waarde

Scholen of culturele instellingen verwachten lessen die zij zelf niet kunnen bedenken. Het ontbreekt ze vaak aan creatieve tools, de juiste mindset en/of tijd. Daarbij beschikken ze niet altijd over een goed en betrouwbaar netwerk van gastdocenten die cultuuronderwijs aanbieden.

In 2004 heb ik heb een opleiding aan de kunstacademie gevolgd tot theatervormgever. Daarna deed ik de post-hbo-opleiding tot beroepskunstenaar in de klas (BIK) en sinds 2012 ben ik bevoegd om les te geven op het basisonderwijs.

Door mijn jarenlange ervaring en achtergrond als theatervormgever, weet ik de juiste technieken, materialen en disciplines in te zetten die bijdragen aan een gevarieerd en doelgericht lesprogramma. Tegelijkertijd zorg ik dat het kind ruimte krijgt voor het ontwikkelen van zijn of haar eigen creativiteit.

Ik houd mijn kennis over de ontwikkelingen in cultuuronderwijs op peil en blijf altijd nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden. Daardoor zijn de lesprogramma’s die ik ontwikkel steeds actueel.

 

Doelgroep
Basisscholen, musea, theatergroepen en overige culturele instellingen.